Young Professionals och vad de värdesätter

De senaste månaderna har det blivit väldigt lite läsa för min del – men betydligt mer skriva och prata. För snart två månader sedan släpptes resultatet av den undersökning jag projektleder och sedan dess har jag åkt på föreläsningsturné genom Sverige, pratat med tidningar och fått påhälsning på jobbet från SVT Stockholm.

Så – vad har vi sett för skillnader i resultatet i år? För akademiker i början av karriären är det viktigaste just nu trevliga arbetskollegor och goda utvecklingsmöjligheter. Trygga anställningsvillkor är betydligt längre ner på listan än det var 2009, och trenden i år pekar mycket på ”whats in it for me”.

Mycket av detta har såklart sin grund i att det verkligen är kandidaternas arbetsmarknad idag. Vi vet att över en tredjedel av dagens arbetstagare kommer fylla 65 inom 10 år samtidigt som behovet av akademisk kompetens på arbetsmarknaden redan idag är större än utbudet – detta innebär såklart att de som är i början av sin karriär har mer att välja på än tidigare. Jag har pratat med flera företag som säger att de annonser som de för ett år sedan fick 10-20 kvalificerade ansökningar på i år enbart genererar 1-2 bra kandidater och vi ser att det därför blir allt viktigare att som företag kommunicera hur det är att jobba hos just dem.

Jag har även själv provat ett väldigt icke statistisk säkerställt test – tänk er in i att ni sitter på en middag efter något glas vin och jobbet kommer på tal. Pratar ni då om exakt vad ni gör – eller hur det är? Vi kan i djupintervjuer med målgruppen se att idag pratar man inte längre lika mycket om vad man gör på jobbet utan mer om hur det är. Är det något tips jag verkligen vill ge dagens arbetsgivare är det att fundera på just detta; hur är det att jobba hos just er? Ingen kandidat är exakt likadan som någon annan – så bättre att ni är ärliga med hur ni skiljer er gentemot andra och på så sätt attraherar personer som trivs hos just er.

Vill ni veta mer om resultatet? Spana in hemsidan här – läs det whitepaper jag skrivit eller titta på filmen som jag och en kollega reste runt i Skandinavien för att spela in i somras.

 

Annonser