GeekGirl och är det egentligen skillnad mellan könen?

På lördag har jag blivit tillfrågad om att prata om en av de saker jag brinner mest för; vad tjejer värdesätter i arbetslivet. Ofta tenderar detta att bli väldigt generaliserande; kvinnor bryr sig om mjuka värden och män om status och makt – men hur är det egentligen?

Inför lördagens föreläsning har jag alltså grävt ner mig totalt i de siffror vi har, vad säger egentligen tjejerna och beror skillnaderna verkligen på kön – eller kanske snarare mer på vilken utbildningsinriktning de har? Självklart kan vi se skillnader mellan könen; men framförallt kan vi se skillnader mellan vad personen valt att studera. Ekonomer vill i större utsträckning ha utmaning och en bra lön, IT vill ha kul på jobbet.

Självklart finns det säkert många anledningar till detta (jag ser fram emot att höra vad de andra tror och tycker under paneldebatten!) men jag tror att mycket också kan handla om förväntningar. Personer inom IT och Teknik är så oerhört eftertraktade på marknaden att de i mångt och mycket kan välja och vraka, lönen är oftast bra och de kan istället fokusera på att verkligen ha roligt på jobbet (dessutom är detta som många tech-bolag skryter med att de kan erbjuda) medan ekonomer i större utsträckning konkurrerar med varandra, hamnar på bolag utan direkt ekonomikoppling (där det är viktigare vilken titel man har än vilket bolag det är) och där ingångslönerna generellt sett är lägre. Det som i vissa branscher är hygient blir i andra branscher den utmärkande faktorn.

För er som vill höra mer om detta så kommer jag alltså prata på Geek Girl Meet Up på Tekniska museet nu i helgen – tror att det fortfarande finns några biljetter kvar 🙂

temabild

Capture

 

Annonser